Tango i novembervädret

Vi vaknade i morse av piskande regn och blåst och ett så grått väder att man inte ens kan se konturer. Vi hade tänkt åka till en feria i park Rodó men eftersom ingen har lust att ta sig ut för att ens köpa bröd till frukost håller vi oss inne. Vi får se vad vi hittar på idag, vi kanske passar på att gå till Joven Tango och tittar på lite dans.

I går var vi i alla fall i mercado del puerto och åt lunch med Glinka, Graciela och Rava. Supermysigt! Jag gillar verkligen myllret i saluhallen, och det tror jag att mina föräldrar också gjorde. De var i alla fall väldigt nöjda! Vi satte oss inne i saluhallen vid Roldo's och drack "medio y medio" och sen gick vi till en resturang utomhus och åt, eftersom det var så fint väder. Sen ville de promt se hamnen men vi kom inte många kvarter förrän alla ville hitta tillbaka till Sarandí igen, enligt mig det är den ruffigaste delen av stan och kanske inte ett bra ställe för turister att gå omkring i.

I går kväll tog vi oss äntligen till Fun Fun och lyssnade på tangosång ackompangerat med gitarr och dragspel. Den baren har verkligen sin egen mystik och det var värt att jag tjatade på min familj att gå dit.

Nu väntar en frukost bestående av ihopskrapad frukt och choklad! mums!

välkomnande åska

Efter mycket om och men lyckades jag hitta min familj (eller egentligen, de hitta mig) på flygplatsen och nu är alla hemma. Mamma och pappa har slocknat för andra gången vilket är lika bra om de ska orka till Fun Fun i kväll. I morse var det dödligt varmt, men då var det i alla fall sol för nu har ett åskmuller och ösregnväder precis dragit förbi och det känns som att det kommer mer. Ganska lägligt ändå eftersom alla ändå bara sover!

Jag kan passa på att göra ett litet förtydligande. Det första min mor gjorde när de landat var att informera mig om att jag absolut inte kunde vara arg på Oscar för att han pluggar matte. Nej, det låter ju ganska orättvist eftersom det är Chalmers och inte han som bestämt att de ska ha kompetenskrav på matte E. Så om det var någon mer som blev lika upprörd som min mor vill jag bara säga att jag absolut inte var arg och absolut inte är arg, jag hade bara tråkigt i ett par timmar :) Så det är inget mer med det.

Förresten. Sonja och Andres, vill ni fortfarande hälsa på? Är ni inte lite sugna på att göra en bussresa till Santiago...?

vacaciones!

Sista skoldagen på två veckor! Härligt! Nu hoppas jag att vädret blir soligt så mina hårt arbetande föräldrar kan vila ut lite på playan. Det är mycket vi måste göra tills imorrn dock. Städa undan, tvätta alla grejer, fixa en lösning med sängen (jag vet inte hur gammal den är, men en bräda är helt av och "bärbrädan" som alla andra vilar på har lossnat ur ena fästet så det känns som att sängen kommer brista så fort man rör sig)... Jag ska försöka skriva en liten plan också för vad vi absolut måste se och vilken ordning som blir bäst för att hinna med allt. Varför kan inte SMHI ha en treveckorsprognos för Montevideo? Det vore ju uruselt om vi ägnade en vecka med strålande sol åt att gå omkring och svettas bort i stan för att sen förfrysa i La Paloma. Men det kan nog var mysigt även om det regnar. Tyvärr verkar alla karnevaltåg vara slut, det är bara murgas kvar. Synd att de missade dem! Jag hoppas att de inte blir alltför besvikna.

Dessutom misstänker vi att vi har kackerlackor i skorstenen till kaminen, och att de snart kommer att ha förökat sig så mycket att de flyttar in i lägenheten... Det blir att gå loss med mördarsprayen igen! Tack till den som uppfann den.

Nu ska jag gå ut och göra en soldans så att vi får fint väder.
Chau!

jag vill inte bliva stur!

Nu har jag ägnat nästan hela dagen (bortsett från lektionstiden) till att söka på utbildningar, information från skolor, yrkesbeskrivningar, arbetsmarknadsprognoser och blablabla. Jag har också finkammat boplats göteborg utan större resultat. Jag känner att jag måste börja bestämma mig för vad jag ska göra när jag kommer hem men jag vet ingenting! Jag vet inte vad jag vill plugga till, jag vet inte vad jag vill jobba med, jag vet inte var jag vill bo... Allt jag vet är att jag inte vill hem till Sverige och börja ta ansvar. Kan jag inte bara få leva här och plugga spanska och glida ett par år? Jag har gett upp planerna på inredningsarkitekt, och alla eventuella HDK-studier. Jag tog en titt på förstaårselevernas arbeten och intagningsprover och holy macarony jag är så okvalificerad man kan bli. Så nu då? Lärare? I vad? Jag skulle vilja jobba här som engelsklärare men jag gillar inte engelska... gahh. Idéer någon?

Vi har blivit en ny liten grupp på spanskan också. Oscar har bytt och nu läser jag med två tjejer som mest är intresserade av att prata tyska med varandra (Academia är mini-tyskland! Alla är från Tyskland med några undantag från den tyska delen av Schweiz, och så jag och Oscar då). Men det är bara två dagar kvar sen kommer mina kära päron och bror för att hälsa på! Det ska bli kul att visa dem stan och göra lite grejer, när vi pluggar hinner vi verkligen bara med att plugga. Vi skulle sett Malvíns llamada igår men jag började läsa och somnade. Typiskt.

Oscar hittade en broschyr i Academia om kaféer i Montevideo, så den ska jag lusläsa! Sen väntar plugg...
Chau!

Skön helg

DVD-filmen funkade ju så klart inte men det blev en soft fredag i alla fall med pepsi och Backpacker. Att jag inte upptäckt detta spel förut? Det slår ju t.o.m. TP.
 
Igår var det som bekant Alla hjärtans dag, så jag sprang ut för att leta efter ett litet blomsterstånd jag sett nära kyrkogården från bussen. Dessvärre kom det inga bussar så jag bestämde mig för att gå och dessvärre var det dubbelt så långt som jag mindes och det tog nästan en timme för mig att komma hem igen (och då tog jag bussen tillbaka). Solen stekte på och när jag kom hem kändes det som att jag sprungit en mil. Oscar blev glad för blommorna i alla fall :) Han såg skräckslagen ut när han insåg att han glömt något... som vanligt! haha!

I går åt vi middag hos Glinka, sen såg vi Motorcykeldagboksfilmen där, som var väldigt bra. Jag vet inte riktigt hur pass verklighetstrogen den är men jag gillar Gael Garcia Bernal i alla fall, grym skådis.

I dag blir det ännu en lugn dag och det är jätteskönt. Jag trodde inte att fyra timmar språkstudier om dagen skulle köra slut på hjärnan helt. Jag tänkte springa upp på taket igen och göra läxor när solen har blivit lite svagare, och i kväll ska vi följa med Vladia och hennes pappa och se Malvins karnevalspektakel.

Hasta pronto!

lite lite hemlängtan

Nu sitter jag här och har lite hemlängtan. Solen skiner ute och jag vill springa ut i solen men jag är fortfarande lite förkyld och ryggen bränns fortfarande lite så jag vågar inte exponera den för solen. Tyskarna har lämnat Uruguay och vi får se om vi träffar dem i april. Oscar är heller inget vidare sällskap för han måste plugga så himla mycket matte hela tiden. Jag förstår att han måste bli klar med kursen för att kunna söka till chalmers i höst men är det värt att åka ner till Sydamerika bara för att plugga matte? Det kan man göra hemma i Sverige. Jag missar att söka in till den utbildningen jag vill på grund av den här resan men det är rätt tråkigt att sitta här själv och stirra in i en rygg som muttrar matematiska formler. Däremot träffade vi två tjejer i går på murgan från USA och de verkade jättetrevliga! En av tjejerna börjar plugga på Academia nästa vecka och förhoppningsvis i vår grupp. Jag hade gärna hört av mig till dem, problemet är bara att de tog vårt nr men vi tog inte deras, damn. Jaja, en helg klarar jag väl av att roa mig själv på nåt sätt. Idag har jag till exempel surfat omkring på facebook och spanat på gamla bilder, fått en liten nostalgitripp (på ett år, eh) och känner bara för att hänga med tjejerna, fixa nån mysig tacomiddag och sjunga singstar och piffa oss för en utekväll som vi brukar göra. Ylva, jag längtar efter singstar i din lägenhet!! På det sättet är det lite jobbigt att Uruguay är så långt borta, det är inte bara att sätta sig på ett Ryanairplan och flyga hit över helgen för 50 spänn. Men jag vet ju att ni finns kvar när jag kommer hem i alla fall! Då kommer jag klamra mig fast vid er som ett klängdjur och ni kommer önska att jag hade stannat kvar här borta, haha!

Nu ska vi fixa restmat för fjärde dagen i rad, vi har noll grejer i kylen, lite ägg och en halvrutten aubergine. Imorgon är det feria så då ska vi bunkra upp! Det är därför vi inte har haft lust att köpa för mycket på Devoto efter att vi kom hem i söndags natt eftersom det är så stört mycket dyrare än marknaderna. Jag hoppas på 5 kilo frukt och grönsaker i vår kyl i morgon! Kvällen i kväll har vi tänkt ägna åt att dricka pepsi och se dagbok från en motorcykel (eller vad den heter på svenska?) på spanska som vi fått låna från Academia. Va duktiga vi är som inte kan få nog av att plugga! Hoppas vi förstår nåt (mitt hopp ligger till engelska subtitles, jag hoppas de finns!).

Well, hasta luego!

reunion

I går kom tyskarna tillbaka! Eftersom vi har skolan att passa träffades vi hemma hos oss och åt middag på Michigan, sen gick vi vidare till La Cigale och åt glass och sen vidare hem till oss och lyssnade på musik och drack te. Det var jättetrevligt och kul att se dem igen!
   Idag har vi så klart gått i skolan är vi är supertrötta i huvudet. Det är mycket intensivare när man är hälften så många i klassen. Vi har börjat prata mer på lektionerna också vilket verkligen behövs men det är svårt. Nu tror Pablo att jag avskyr alla stockholmare och att alla är elaka svin, men det är ju inte sant! Jag har bara lite svårt för stockholmsfenomenet att vara stel och högtravad, men det är lite svårt att förklara på spanska... Nu har jag i alla fall tagit en rejäl siesta (medan Oscar varit duktig och gjort matte) så jag borde vara fit for fight för i kväll, vi ska nämligen iväg och se en annan murga/karnevalgrej med Academia! Ska bli kul! Trevligt att aktivera sig lite efter de senaste dagarna som jag bara varit trött och sjuk och sovit och ätit och sovit och ätit

El Campo (Minas)


Hästar ute i vildmarken (men de var inte vilda)

La Boca


Ett kvarter från turistkaoset

La Boca


Ett kvarter från turistkaoset

San Telmo


Ett kvarter från vårt hostel

San Telmo


Ett kvarter från vårt hostel

San Telmo


Från balkongen på vårt hostel

Sötaste grannen!


Vi vill ta med henne hem till Sverige! Och den gamla ägaren hade lämnat kvar henne, knäpp tant.

backpackerhelg

Nu är vi tillbaka, ensamma i vår lägenhet och skolan har börjat. Vi har hunnit med rätt mycket på en helg så jag försöker börja från början.

Efter att ha ätit en god middag hos Graciela kan vi konstatera att uruguayansk skinka inte smakar så mycket. Hon hade köpt hem panerad aubergine men efter halva tyckte vi att den där osmälta osten såg lite skum ut. Jag tror vi har råkat äta skinka tre gånger nu men inte känt någon smak, och alla säger att uruguayanskt kött är så fantastiskt? Fast det kanske bara är korna, grisarna smakar i alla fall ingenting, och det var ju tur! Efter att ha ätit ett halvt kilo av Gracielas hemmagjorda chokladsås (gjord på kakao och dulce de leche, jag svär att jag skulle kunnat äta upp hela kannan!) åkte vi till Barrio Sur för att se karnevaltåget, som var mycket bättre än den på 18 de julio! Vi kom lite sent och hann inte stanna så länge men vi såg i alla fall en del och det var det värt! Dock blev bilderna vi tog rätt usla men Katilla lyckades klättra upp i ett fönster så jag tror hennes blev bättre.
   I fredags morse åkte vi med buss till Punta del Este, checkade in på vårt hostel och sprang raka vägen ner till stranden. Det var strålande sol men blåste rätt rejält på Bikini Beach (finns det något mer tacky strandnamn?) så trots att jag inte hade badat satt jag och plockade ut sand ur håret hela kvällen. Vi bodde ca 20 minuter med buss från centrum och vi åkte in dit på kvällen för att äta och visa Katilla lite. Vi gick huvudgatan upp, stannade och åt, gick ner vid strandpromenaden och sen tillbaka till bussen. Det räckte ganska bra. Punta del Este är som franska rivieran och jag tycker det är rätt opersonligt och gillar inte flåd. Men det är väldigt fint så klart, och framförallt rent! Nästa dag hämtade några från Academia upp oss och vi åkte på Minas-turen. Den hade jag ock kunnat varautan så här i efterhand, eller gjort någon annan gång. Vi hade nämligen bråttom tillbaka eftersom vår buss mot Punta del Diablo gick klockan fem. När vi kom fram till ranchen hade de inte förberett något, och tyckte att en asado var på sin plats (tar typ två timmar att göra i ordning) och vi var naturligtvis tvugna att äta innan vi gjorde någonting annat. Under tiden gick vi en liten promenad i skogen. Innan vi gick varnade de oss för tarantellorna, så det blev ingen behaglig promenad för mig. När vi kom tillbaka åt vi i alla fall och det var trevligt, sen skrittade vi ut i skogen i en kvart innan vi var tvugna att åka. Så vi missade både safarin och ridningen så det var lite surt när man betalat mycket. Det var i alla fall kul att se en riktig ranch! Oscar tyckte också att det var oväntat kul att rida (eller egentligen var det inte oväntat, jag har tjatat på honom hur mycket som helst om att han skulle tycka det vore kul, han har bara vägrat) så vi har bestämt att vi måste rida islandshäst när vi kommer hem!
   Vi kom fram till Punta del Diablo på kvällen och gick omkring lite i byn. Det var lite som en Sydamerikansk version av ett hippiefierat Malmön, fast mindre. Den stora gatan ner mot stranden (som jag tror var den enda asfalterade) hade inga lysen, alla andra gator var bara sand, de små husen var färgglada och överallt låg folk och slappade i hängmattor. Nere i "centrum" fanns det massor med små resturanger och oräkneliga ungdomar med dreads och haremsbyxor som satt vid kanten av vägen och sålde egengjorda smycken omgivna av färgglada lyktor. Det såg lite ut som jag har föreställd mig att backpackerbyar vid stranden i Thailand ser ut (Kan också tillägga att vi knappt hunnit stiga av bussen innan två tjejer kom och bjöd in oss till ett "full moon party" i skogen, bara det säger ju något. Det lät skitkul men tyvärr skulle vi ha åkt innan dess). Dagen därpå gick vi ner till stranden, och till min stora glädje fanns det klippor! Det kändes precis som hemma! Vi hade noga smörjt in oss, men underskattade solen. Jag låg djupt försjunken i en superbra bok (Tusen strålande Solar av Khaled Hosseini - läs den!!) och märkte inte att solen stekte. När vi kom hem till hostelet upptäckte vi att vi såg ut som skållade tomater över hela kroppen, inte så nice. Lyckligtvis tar jag alltid med mig för mycket grejer så vi hade after sun! Bussen hem gick klockan nio på kvällen och vi klev av i Montevideo ungefär vid ett på natten. Det blev inte mycket sömn innan vi skulle upp till skolan och jag vaknade dagen därpå med brinnande rygg och mådde skit. Jag tror att jag råkat ut för en förkylning för näsan rinner och huvudet värker, innan hade jag ont i halsen också men nu hoppas jag att allt kommer gå över i stället för att bli sämre. Eftersom Katilla bränt sig mycket mer än mig fick hon ta med sig after sunkrämen till flyget, vi hade tänkt köpa en ny på Devoto i går. Men i går var jag rätt sänkt så det enda jag gjorde var att gå till skolan, äta och sova. Oscar kände sig inte heller så bra så ingen orkade gå till affären, så nu går jag omkring och försöker kyla ryggen med en flaska vatten.

Hemma igen

Nu har vi precis kommit hem från B.A, det var trevligt och kul att se något annat men vi är överens om att vi gillar Montevideo mycket bättre.

Första kvällen blev lite stressig, färjan la till strax efter nio på kvällen och när vi kom fram till vårt hostel visade det sig att de inte fått vår bokning, och alla rum var upptagna. Så vi var tvugna att ge oss ut och leta efter ett nytt, men alla vi hittade var fulla (vilket vi inte tror på, de ville bara inte släppa in folk så sent). Så vi sprang omkring i spöregn och åskväder innan vi bestämde oss för att det var värt att ta in på hotell första natten, inget hostel skulle ändå släppa in oss om det så stod tomt.
   Nästa dag shoppade vi loss och jag hittade hur många fina skor som helst som absolut inte fanns i större storlek än 38-39. Lite deppigt. Vi checkade in på ett hostel i San Telmo (ett av de vi var på kvällen innan som varit "fullt" men surprise! det var vi och ca 2 pers till på hela hostelet!) Vi vandrade omkring lite i kvarteren som var jättefina! I alla fall varannan gata, som var byggd av kullerstenar med fina gamla byggnader och alléer av fina träd, de andra var bara nedgångna och ruffiga. Vi lyckades hitta tillbaka till Chile-gatan som vi åt middag på förra året vi var där, tyvärr minns jag det som att resturangerna var bättre än vad de var. Först fick vi ett gäng "odrickbara" drinkar (enligt Oscar och Katilla) och när vi åt quesadillas fick vi med någon bönröra som vi starkt misstänker innehöll kött, även fast vi nogrannt sagt att vi inte äter kött och absolut inte ville ha något som innehåller kött.
   Dagen efter promenerade vi till Boca-kvarteren. Det var en längre promenad än vad vi räknat med och vi gick konstant i två timmar. Boca var lite av en besvikelse, det var så vulgärt överexploaterat och det enda vi såg var turister, turistshoper, turistresturanger, utklädda tangodansare... Allt kändes bara som kulisser och alla fina färgglada hus förlorade sin charm. Vi tog en taxi tillbaka efter att ha singlat slant men det var en nitlott, för taxichaffören lurade oss på 50 pesos (ca 100-150 spänn) genom att ge oss en falsk sedel tillbaka som växel. Det märkte vi ju givetvis inte förrän vi skulle handla med den ett par timmar senare, alla andra märkte direkt att den var falsk. Det gjorde att vi inte kunde åka till Recoleta som vi tänkt eftersom vi inte hade några kontanter kvar till bussen. Det var väldigt synd för vi var ändå tvugna att ta ut pengar morgonen efter till taxin till färjan.
   Det var också ohyggligt mycket folk som kom fram och tiggde. Jag tror inte att jag har upplevt det i Montevideo, och när vi satt och åt lunch på en uteservering i San Telmo kom det fram minst 5 barn och tiggde pengar, inom loppet av en timme! Det var jättehemskt och jag kände mig som världens vidrigaste knös. Jag vet inte om det är så överallt, jag tror snarare att det var vi som lyckades välja de turistigare ställena att äta på. Sista kvällen lyckades vi dock hitta en arabisk bakficka två kvarter från vårt hostel, suverän mat och trevlig personal och lokal! Dit ska vi i alla fall åka igen!

I kväll ska vi till Graciela och äta. Det blir något annat än den traditionella pizzan efter önskemål från Oscar och Katilla (vad är felet med pizza undrar jag??) och efter det ska vi se ett karnevaltåg i Barrio Sur. Jag hoppas att vi fått rätt dag och tid för informationen har varit lite oklar.

I morgon drar vi till Punta del Este. Mer om det sen!

Solen är tillbaka!!

Nu är solen tillbaka och det är jättehärligt! Just nu sitter vi och solar på taket innan vi ska packa till Buenos Aires.

I går träffade vi efter mycket om och men den andra svenska tjejen som Oscar haft kontakt med på resedagboken. Vi skulle mötas vid kommunhuset vid karnevalen men först missar vi bussen, sen missförstår jag och Oscar varandra så vi hamnar flera kvarter bort, och måste mosa oss genom folkmassan på 18 Julio, när vi når kommunhuset ligger det givetvis på andra sidan gatan och man får inte korsa den. Vi får helt enkelt fortsätta att pressa oss fram fyra kvarter till innan vi kan gå över, och när vi väl kommer fram visar det sig att det inte alls var dit våra biljetter gällde, utan fyra kvarter längre ner... Tillbaka igen alltså, och när vi kommer fram säger det att våra biljetter inte gäller för den sidan av gatan, och att vi måste ta oss över igen... Men då fick vi nog och stannade kvar, stod man på tå så gick det att se rätt bra. Tyvärr missade vi den bra delen när vi tryckte oss igenom folkmassan så det var inte så mycket att se, så vi stannade inte så länge. Vi gick vidare med den svenska tjejen och hennes kille till en bar och efter någon timme kom det en till svenskt tjej som de också hade tagit kontakt med via resedagboken. Alla var jättetrevliga så jag hoppas att vi möts upp igen när vi kommer tillbaka!

Idag hade vi tänkt gå upp tidigt och göra lite nytta, men på bussen på väg hem från stan satt Oscar och Katilla i en djup diskussion och jag satt i min egna lilla värld, tills vi upptäckte att vi inte alls kände igen oss och att vi hamnat i Punta Gorda istället för i Malvin. Så vi fick traska tillbaka 20 kvarter längs ramblan, vilket inte gjorde något för mig jag tyckte att det var rätt uppfriskande. Men vi kom hem ganska sent med andra ord och sen fastnade vi framför youtube och kollade på "banned commercials", Ikea måste toppa ligan. Sjukt kul! Så vi gick upp vid lunchtid i vanlig ordning och nu sitter vi här och kunde ha det sämre.

 Datorn lär inte följa med till Buenos Aires så jag updaterar när vi kommer hem! Ha det super där hemma!

RSS 2.0